Att bygga webbappar med ReactJS

React, eller ReactJS, är på mångas läppar och de insatta har kallat det en ”revolution” och det ”största som hänt webbutvecklingen på tio år”. Men få förstår nog egentligen vad det innebär. React släpptes 2015 av Facebook i syfte att ta fram ett mer resurseffektivt utvecklingsramverk. Det är baserat på JavaScript och är släppt som öppen källkod. Utöver Facebooks tjänster används ramverket idag även av jättar som Instagram, Netflix och Airbnb.

Vad är React?

Sedan länge har webbsidors gränssnitt utvecklats med en uppdelning av statiskt innehåll i form av HTML och dynamisk modifikation med Javascript. React använder sig av en mer intelligent metodik som flätar samman dessa tekniker i en s.k. virtuell DOM. Resultatet blir ett väsentligt mycket snabbare gränssnitt än äldre generationens dynamiska ramverk såsom Knockout och Angular version 1.

React används för att bygga en JavaScript-applikation som genererar en HTML-vy. Genom att skapa egna dynamiska komponenter får man en effektiv verktygslåda för bygga gränssnitt. I en applikation med så kallad MVC-struktur, t.ex. med ASP.Net eller AngularJS, står React för en mycket bra motor för att generera just vyerna, V:et i MVC. På ren svenska innebär detta att man får en webbapp som kan generera data på ett mycket snabbt och effektivt sätt. React gör det möjligt att återanvända mycket av kodbasen när man utvecklar för olika plattformar, så att det går att utnyttja de operativsystemspecifika funktioner som finns. Det gör att applikationerna både ser ut och presterar som om de vore skrivna specifikt för en plattform när de körs.

Möjligheterna med React

React erbjuder ett effektivare sätt att utveckla mobila applikationer. Ett exempel är en Facebooksida där det finns flera olika komponenter: En bild är en komponent, kommentarsfältet är en annan, inläggsrutan en tredje osv. Genom React kopplas komponenterna samman och gör det lättare för en programmerare att använda komponenterna i flera olika projekt samtidigt. Det liknar hur man bygger med lego, där varje bit med lätthet kan flyttas mellan olika ställen.

Slutsats

Att arbeta med React erbjuder en rad spännande möjligheter och hur vi kan använda mobilens olika funktioner blir bara fler och fler. Men man ska inte heller göra ett projekt mer komplext än det behöver vara genom att använda React. För med en vanlig responsiv hemsida kommer du långt och kan erbjuda en rad funktioner som känns "appiga". Tipset är att titta på den tekniska strukturen och hur den framtida utvecklingen ser ut. Bäst är om du gör detta i samråd med en webbyrå som kan se på det utifrån ett tekniskt perspektiv. För det kräver en viss mängd avancerade funktioner och hantering av större mängd data för att man ska tjäna in uppstartskostnaden med React. Är du osäker? Boka gärna ett möte med oss på webbyrån INKA.  

Linus Holmgren

To enable comments sign up for a Disqus account and enter your Disqus shortname in the Articulate node settings.