Google mobile first indexing

Från och med mars 2021 kommer endast innehåll som är anpassat för mobila enheter att vara tillgängligt i Googles index. Detta innebär att innehåll som inte syns mobilt kommer inte heller att synas bland Googles sökresultat, därför är det nu extra viktigt att en hemsida är mobilanpassad och att sidtruktur och innehåll skiljer sig så lite som möjligt mellan desktop och mobil. 

Det är ingen nyhet att Google rankar sidor som är mobilvänliga högre än de som inte är det. Men nu har de även gått ut med att fr.o.m. mars 2021 så kommer de enbart att indexera mobilvänligt innehåll. Dvs. bilder och annat innehåll som inte är synligt för mobil kommer inte att finnas kvar i Googles index. 

Vad kan man göra för att förbereda sig inför mobile first index?

Robots metataggar på mobila versionen 

Man ska använda sig av samma robots metataggar på mobilversionen som man använder sig av på desktopversionen. Dvs. om man använder sig av “nofollow” och “noindex” kan Google möjligtvis misslyckas med indexeringen av länkarna. 

“Lazy-loading” av bilder på mobilversion

Detta innebär att alla bilder på sidan inte laddas direkt när besökaren kommer in, utan att bilderna laddas allt eftersom besökaren scrollar ner eller vidare på sidan. Detta gör att mindre innehåll behöver laddas samtidigt vilket i sin tur leder till att det laddas snabbare och ökar page speeden. 

Se till att allt innehåll du har på desktopversionen även finns på mobilversionen

Till exempel om mobilversionen av din sajt innehåller mindre innehåll än vad desktopversionen gör, bör man se till att lägga in detta så snart som möjligt (om det är innehåll som man vill ranka på givetvis). Man bör se till att man använder sig av samma taggar på båda versionerna och att de har samma innehåll. 

 

Ex. om du har en h1-tagg som ser ut såhär på desktop:

<h1>Viktig information om Googles mobile first indexing</h1>

Så bör den se likadan ut på den mobila versionen och inte kortas ner eller byte av tagg och INTE så här:  

<h1>Information om mobile first</h1>

Eller:

<div>Viktig information om Googles mobile first indexing</div>

Se över bilder och videos

Man bör se till att bilder som man har på sin sajt förhåller sig till rätt storlek och inte är lågupplösta. Då Google favoriserar bilder med bra kvalitet så är detta en stor faktor till deras ranking av bilder. Cirka 100kb brukar räcka gott och väl när det kommer till bilder. 

Man bör också se till att det finns alt-text på alla uppladdade bilder på sidan så att Google smidigt kan läsa av vad som finns på bilden. 

Ett exempel på hur det kan se ut:

<img src=”katter.jpg” alt”=en bild på söta katter som sitter på en filt”>

Och så här bör det INTE se ut:

<img src=”katter.jpg” alt>  - Här är alt-taggen tom. 

<img src=”katter.jpg” alt”=bild”>  - Ingen betydelsefull text. 

När det kommer till placering av bilder och videos så är det viktigt att tänka på att de ska placeras så att de är synliga på ett lätt sätt. Man bör inte ha dem längst ned på en sida till exempel. Om det ligger en annons i toppen av en sida och en video längst ner kan detta göra att sidan inte anses som en bra landningssida vilket gör att Google rankar denna lägre. 

Sammanfattning

Nu är det viktigare än någonsin att man har en mobilanpassad webbplats, för från och med mars 2021 så kommer helt enkelt det innehållet som inte är synligt på mobil försvinna från Googles index. Det är bra om man redan idag börja göra ändringar och anpassa sin webbplats för mobile first indexing. Man kan ha som målsättning att sidstrukturen och innehållet ska skilja sig så lite som möjligt mellan desktop och mobil när man optimerar en sida. 

Felix Neij

To enable comments sign up for a Disqus account and enter your Disqus shortname in the Articulate node settings.