Nyfiken på webbappar och dess fördelar?

Apparna är här för att stanna. Under 2017 laddade vi ner ca 200 miljarder appar från olika plattformar runt om i världen. Inte så konstigt att det ibland känns som mobiltelefonen är överfull med onödiga ikoner som bara används en eller ett fåtal gånger. Apparna som finns i din telefon är s.k. native-appar, men för att utnyttja apparnas funktionalitet behöver vi faktiskt inte alltid ladda ner dem lokalt utan kan surfa på dem via en webbläsare.

Genom att kombinera webbens olika möjligheter med de klassiska apparnas funktionalitet har det utvecklats ett koncept som kallas webbappar eller närmare bestämt ”Progressive Web Apps”. Med hjälp av webbapparna kan du ta del av information med funktioner och även få pushnotiser utan att du behöver ladda ner något. Istället för att ladda ner en app för varje flygbolag kan du köra samma funktionalitet via en webbläsare i mobilen och ta del av dina biljetter och pushnotiser om flyget t.ex. skulle vara sent. Dock kommer du alltid behöva logga in för att identifiera dig, men detta kan sparas i din webbläsare. Samtidigt slipper du ladda ner en massa appar på 20-30 Mb styck som både tar fysiskt och visuellt utrymme i din telefon.

Fördelar med Progressive Web Apps

  • Dina kunder slipper en massa uppdateringar. Många lokala appar som du har i telefon måste uppdateras regelbundet för att de ska fungera. För en webbapp sköts detta automatiskt varje gång kunder laddar om webbläsaren.
  • Du som företag får mer kontroll. Genom att inte distribuera din app via Itunes eller Google Play slipper du all form av tredjepartsinblandning. Du uppdaterar när du vill och det görs utan mellanhänder.
  • Lägre utvecklingskostnad. En webbapp funkar oavsett om dina kunder kör Iphone eller Android. Du måste alltså inte göra två olika versioner vilket sparar både tid och pengar.
  • Webbappar skapar affärsresultat. Genom att ha en lägre tröskel för att dina kunder ska göra det du önskar kommer du att uppleva ökad konvertering och förbättrad ROI.
  • Google tror på webbappar. De gjorde en studie på webappar och fann flera fördelar för dem i jämförelse med native-appar. Mobiltrafiken ökade med 68%, de var 15 gånger snabbare att installera, användarna stannade i snitt ca 78 % längre tid på sidan, konverteringsgraden ökade med ca 50% och jämfört med mobila hemsidor minskade bounce-raten med ca 43%.

Fler aspekter kring webbappar

Vad skiljer en webbapp från en responsiv hemsida? Ibland kan detta vara svårt att avgöra, men grovt kan man säga att en hemsida laddar om olika url:er medans webbappen laddar om information på samma sida utan att behöva ladda om url:en fullt ut. Detta innebär oftast lite längre uppstart för webbappen, men snabbare upplevelse när man väl tar del av funktionaliteten. Tänk på att en responsiv hemsida med appfunktionalitet kan vara ett väl så bra alternativ, speciellt om du vill ha samma funktionalitet för desktop.

Design av Progressiv web app

Ovan: Utgå från användaren och dess behov när du designar din app.

 

När är webbappen inte ett bra alternativ? Webbappens utmaningar handlar ofta om hantering av offline-läge samt kopplingar mot hårdvara i mobilen. Även om båda går att lösa med webbappar kan det ibland inte vara stabilt nog. Om du exempelvis vill skapa en app som ska fungera offline och koppla ihop den med kameran på mobilen med många användare kan det vara läge att bygga den som en native-app. Oftast riktar sig dessa appar till privatpersoner och då finns det fördelen att de distribueras via Google Play eller App Store.

Var finns då dessa Progressive Web Apps? Många av dessa appar finns inom B2B där den breda målgruppen inte kommer i kontakt med dem, men det blir större och större mot slutkonsumenter också. Vill du se olika exempel på Progressive Web Apps kan du besöka PWA Rocks där det finns en rad olika exempel. Företag som satsat på webbappar är bl.a. Uber, Alibaba och Google. Google Drive är nog den största och mest använda webbappen. Tänk så bökigt det varit om allt detta skulle laddats ner lokalt på telefonen!

Framtiden för Progressive Web Apps är absolut ljus. Chrome och Firefox är de webbläsare som ger bäst stöd för funktionalitet, men med iOS 11.3 skapas ännu fler möjligheter. Fler och fler företag utforskar möjligheterna med att hålla sig på webben för att maximera den digitala upplevelsen för sina användare. Den mobila upplevelsen är här för att stanna. Nu är det dags att vi tar nästa steg och där är webbappar en viktig del.

Läs mer om vårt erbjudande kring webbappar eller kontakta oss

Linus Holmgren

To enable comments sign up for a Disqus account and enter your Disqus shortname in the Articulate node settings.