10 populära webbdesigntrender

Nu är vi snart en månad in på det nya året. Vilka webbdesigntrender är populära just nu och vad tror vi kommer hålla framåt. Vi tog oss tid att lyfta fram trenderna för webbdesign som har stor inverkan i onlinevärlden just nu. Tänk på de hemsidor du har sett de senaste månaderna. Det finns förmodligen en handfull som stack ut på grund av sina användarvänliga gränssnitt och tilltalande layout. Detsamma gäller hemsidor som ger en dålig användarupplevelse – de kan till och med göra dig negativt inställd till varumärket. I dagens onlinevärld är en bra användarupplevelse och kreativ webbdesign inte bara trevligt, de är förväntade och nödvändiga för att en hemsida ska bli framgångsrik. 

1. Inbäddade videor

Att bädda in en video på förstasidan är ingen ny trend men det är en av de bästa webbdesigntrenderna. Vi rekommenderar att du använder videor på din hemsida, det ger användaren en snabb inblick i vad du står för och fångar förhoppningsvis deras intresse.

2. Modern minimalism

Less is more. Modern design är inte bara estetiskt tilltalande, utan många moderna hemsidor erbjuder en enkel och strömlinjeformad användarupplevelse utan en massa detaljer som stör.

3. Dark Mode och Low Light

Vissa företag börjar erbjuda mörklägesversioner av sina hemsidor, och vi tror att denna webbdesigntrend kommer att fortsätta att växa. Mörkt läge, nattskift och andra användargränssnitt för svagt ljus ger användarna en webbplats eller app med låg kontrast som är lättare att titta på i miljöer med svagt ljus.

4. Roterande animationer

En kommande webbdesigntrend som väcker extra intresse är roterande animationer. Det gör att användarna blir nyfikna på att se mer eftersom de varje gång de uppdaterar hemsidan ser en ny animation. Roliga överraskningar som detta ger användarna en unik upplevelse varje gång de besöker din sida.

5. Icke-traditionell skrollning

Vi har märkt att fler hemsidor använder olika skrolltekniker för en unik användarupplevelse. För det mesta skrollar man vertikalt, men horisontell skrollning är en UX -trend som fångar användarnas uppmärksamhet samtidigt som den är enkel och funktionell.

6. Gradientfärger

När Instagram rebrandade 2016 la folk definitivt märke till den nya gradientloggan och den hade stor inverkan på trender inom webbdesign. Gradienter har nu blivit mer populära bland kreatörer när de letar efter ny webbdesigninspiration. Vi räknar med att se fler och fler övertoningar i webbdesign i framtiden.

7. Diagonal design

Under de senaste åren har webbdesign fokuserat på raka, horisontella linjer till separata avsnitt på hemsidor. Men genom att använda diagonala linjer dras användarnas ögon ner på sidan och uppmuntrar dem att fortsätta läsa. Detta i kombination med animeringar är ett exempel på hur olika webbdesigntrender kan integreras med varandra för att skapa en modern hemsida med en intressant användarupplevelse.

8. Parallaxskrolling

Parallaxskrollning ses som en av de snyggare designeffekterna som har slagit ner i den digitala världen. Det är när objekt som text och bilder rör sig snabbare än bakgrunden och skapar en känsla av djup. Kreativiteten vid utvecklingen av parallaxskrollning tycks vara oändlig, men det är måhända inte alltid den mest användarvänliga webbdesignen. Användarna kan till och med uppleva yrsel om det är för mycket rörelse så det kan vara bra att erbjuda alternativet att stänga av effekten.

9. 3D

Med tillkomsten av skärmar med högre upplösning har 3D-design kommit långt från de blockiga och fasade kanterna i webbdesignens begynnelse. Numera går det att skapa 3D-bilder av hög kvalitet som vävs in i webbdesign. Istället för att vara påhittiga distraktioner höjer de den övergripande användarupplevelsen.

10. STORA rubriker

Idag verkar användarna ha allt mindre tid att spendera på hemsidor. Av denna anledning har det blivit populärt att använda extremt stora och korta rubriker för att fånga publiken snabbt och minska tiden för konvertering. De stora rubrikerna kombineras vanligtvis med mycket mindre texter om mer information behövs, allt i en minimalistisk anda.

Ina Nivald

To enable comments sign up for a Disqus account and enter your Disqus shortname in the Articulate node settings.