Mobila lösningar

Webbappar & responsiv design för optimal upplevelse i varje plattform

Vi kan mobila appar för olika plattformar

Formen för framtidens mobila applikationer är öppen, men vi på INKA vet vilken lösning som passar när. För det handlar både om att utgå från den optimala upplevelsen för kunden men också bygga en lösning som inte kräver onödigt underhåll.

Responsiva hemsidor

Responsivitet i webbsammanhang syftar på flexibla hemsidor som skalas om och anpassar sig till skärmstorleken. En responsiv hemsida är lika snygg och användarvänlig i mobilen som på datorskärmen. Detta innebär en utmaning för både designers och utvecklare! Den mindre skärmen ställer speciella krav på allt från menyer och knappstorlekar till bilder och text. På INKA vet vi vad som krävs för att er hemsida ska fungera lika bra på alla enheter.

Mobila applikationer

Den mobila livsstilen med lättåtkomligt internet erbjuder många nya möjligheter för dig att kommunicera med din målgrupp. Men möjligheterna innebär också allt högre krav på att ditt budskap ska fungera och nå ut dygnet runt oavsett vad din besökare använder för plattform. Detta kräver ett nytt sätt och tänka där man vill skapa en lösning som kräver minimalt med administration, men ändå kan nå ut i samtliga plattformar på ett optimalt sätt. Vi på INKA har alltid affärsnyttan i fokus och kan med vår erfarenhet hitta den optimala lösningen för era slutanvändare.

Webbappar

En webbapp innebär att du kör/använder appen direkt i webbläsaren och den är ofta byggd i html5. Denna teknik kallas benämns ofta som "Progressiv Web apps". Grovt förenklat är det en mobilanpassad hemsida med utvecklad funktionalitet och gränssnitt. Den stora fördelen är att samma app kan köras på många olika enheter oavsett tillverkare. Det innebär att du inte behöver göra en version för Apple och en för Android.  Detta innebär att utvecklarna endast behöver jobba med en instans av koden som funkar på alla plattformar automatiskt vilket givetvis sparar mycket tid och pengar. Användarna behöver heller aldrig ladda ner något program eftersom alla funktioner bara körs i webbläsaren. Nackdelen är att man i de flesta fall måste ha internetuppkoppling för att kunna köra webbappen. Det finns dock vissa undantag med lösningar som kan lagras och köras lokalt.

Varför Progressive Web Apps?

  • Dina kunder slipper en massa uppdateringar. Många lokala appar som du har i telefon måste uppdateras regelbundet för att de ska fungera. För en webbapp sköts detta automatiskt varje gång kunder laddar om webbläsaren.
  • Du som företag får mer kontroll. Genom att inte distribuera din app via Itunes eller Google Play slipper du all form av tredjepartsinblandning. Du uppdaterar när du vill och det görs utan mellanhänder.
  • Lägre utvecklingskostnad. En webbapp funkar oavsett om dina kunder kör Iphone eller Android. Du måste alltså inte göra två olika versioner vilket sparar både tid och pengar.
  • Webbappar skapar affärsresultat. Genom att ha en lägre tröskel för att dina kunder ska göra det du önskar kommer du att uppleva ökad konvertering och förbättrad ROI.
  • Google tror på webbappar. De gjorde en studie på webappar och fann flera fördelar för dem i jämförelse med native-appar. Mobiltrafiken ökade med 68%, de var 15 gånger snabbare att installera, användarna stannade i snitt ca 78 % längre tid på sidan, konverteringsgraden ökade med ca 50% och jämfört med mobila hemsidor minskade bounce-raten med ca 43%.

Native app

Motsatsen till webbapp är native app där man laddar ner ett program och installerar på telefonen eller läsplattan. Programmet är specialanpassat för just den utvalda enheten man använder vilket gör det väldigt optimerat. En annan fördel är att man i större utsträckning kan utnyttja och jobba mot enhetens hårdvara direkt. Men om man vill ha samma app till flera olika enheter måste man bygga flera olika program eftersom de jobbar mot olika typer av hårdvara. Därför kan det bli kostsamt att utveckla nativa appar och bör endast väljas i de fall då det verkligen kräver det.